Miksi putkiremotti kannattaa suunnitella huolella?

Tässä blogissa tutkimme arkipäiväisiä ilmöitä datalähtöisestä näkökulmasta tavoitteena säästää aikaa ja rahaa.

Putkiremontti

Putkiremontti eli linjasaneeraus on korjaustoimenpide, joka tehdään hajonneille tai ikääntyneille putkille. Putkiremontti on usein myös ennaltaehkäisevä toimenpide, sillä hajonneet putket voivat maksaa kiinteistön omistajalle moninkertaisesti suhteessa ennaltaehkäisevän remontin hintaan. Putkiremontti suositellaankin tehtäväksi viimeistään 40-50 vuotta vanhoille putkille. Putkiremontin tarvetta tulee myös kartoittaa tasaisin väliajoin. Asennuksessa tapahtuneet virheet saattavat altistaa putkistot halkeamille ja muille ongelmia aiheuttaville virheille. Eskaloituessaan nämä ongelmat saattavat aiheuttaa kiinteistölle pahimmassa tapauksessa jopa korvaamatonta tuhoa kosteus- ja homeongelmien muodossa.

Putkiremontin vaiheet

Putkiremontti koostuu kolmesta vaiheesta: selvitysvaiheesta, suunnitteluvaiheesta ja toteutusvaiheesta. Monille tulee putkiremontista mieleen lähinnä itse toteuttava vaihe, mutta jopa itse remonttia tärkeämpää on analysoida ja suunnitella remontin tarve ja itse remontin toimenpiteet tarkasti, ennen kuin asian suhteen ryhdytään toimeen.

Putkiremontin selvitysvaihe

Selvitysvaiheen aikaan tehdään tarkastelevia toimenpiteitä, joilla kartoitetaan putkiremontin tarvetta. Käytännössä tämä tarkoittaa putkistojen kuntotarkastusta. Samassa yhteydessä tehdään usein myös märkätilojen kartoitus. Näiden tietojen perusteella tarkastaja voi muodostaa kokonaiskuvan kiinteistön tarpeista ja suositella tai jättää suosittelematta linjasaneerauksen tekemistä.

Putkiremontin suunnitteluvaihe

Jos selvitysvaiheessa on todettu, että putkiremontille on tarvetta, siirrytään seuraavaan vaiheeseen eli suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa ei kannata pihistää työntekijän ammattitaidossa – huonosti suunniteltu remontti tarkoittaa usein sitä, että työvaiheessa törmätään ongelmiin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että remontti todennäköisesti epäonnistuu jossain määrin, minkä seurauksena kiinteistö on altis uusille remonteille ja pahimmassa tapauksessa kosteusvaurioille.

Suunnitteluvaihe koostuu hankesuunnittelusta ja tarkemmasta suunnitteluvaiheesta. Suunnitteluvaiheessa päätetään menetelmät ja tehdään hankintasuunnitelmat niin kaluston kuin työvoimankin suhteen. Työntekijöissä ei kannata pihistellä – hieman kalliimpi ammattimies saattaa säästää pitkällä juoksulla asiakkaalta tuhansia euroja.

Putkiremontin toteutusvaihe

Kun remontin tarve on kartoitettu sekä analysoitu ja suunnitelmat on tehty, on aika ryhtyä hommiin. Remontin toteutusvaihe tarkoittaa usein sitä, että vesi saattaa olla asukkailta poikki ja asumismuotoihin joudutaan tekemään väliaikaisia muutoksia. Moni on varmasti nähnyt vuokra-asuntoilmoituksia, joissa vuokra on hämmästyttävän alhainen, kunnes ilmoituksesta lukee rivin tulevasta putkiremontista. Putkiremontti tarkoittaa usein vuokralaiselle tai muulle asukkaalle epämiellyttäviä aikoja, niin asunnossa ramppaavien työntekijöiden kuin vesikatkostenkin muodossa.

Kuinka pitkään putkiremontti kestää?

Putkiremontti voi pahimmillaan kestää jopa kuukausia. Putkiremontin kestoon vaikuttaa remontin laajuus sekä rakennuksen koko. Suurimpien asuinrakennusten perusteelliset remontit saattavat kestää jopa 14 viikkoa. Tämä on pitkä aika sitkoilla melussa, pölyssä ja ajoittain vedettömässä asunnossa. Putkiremontoitavaan asuntoon onkin joskus hankalaa löytää vuokralaista, vaikka vuokra olisi laskettu todella alas.

Kuinka paljon putkiremontti vaikuttaa asunnon hintaan?

Putkiremontti voi tehdä ison loven omistajan kukkaroon, eikä tätä kallista remonttia ole aina hinnoiteltu asunnon myyntihintaan mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että putkiremontti maksaa 500 euroa per asuinneliö silloin, kun remontissa uusitaan myös kylpyhuone.

Tuleva putkiremontti voi vaikuttaa asunnon hintaan jo kaukaa. Asiantunteva ostaja ottaa tulevan remontin huomioon jo jopa 5-10 vuoden horisontilla.

Pitää kuitenkin muistaa, että putkiremontti myös nostaa asunnon hintaa, kun epämiellyttävä operaatio on saatu valmiiksi. Juuri remontoitu asunto tarkoittaa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien vapautta kalliista linjasaneeraustoimenpiteestä, ja asuntosijoittajat rakastavat tällaisia huolettomia kohteita.