Kannattaako Venäjälle sijoittaa?

Moni piensijoittaja pohtii usein Venäjälle sijoittamista. Maa on pinta-alaltaan maailman valtavin valtio, ja sen väkilukukin on jo pitkälti toistasataa miljoonaa. Venäjälle sijoittamisessa piilee kuitenkin poikkeuksellisia riskejä, sillä vaikka maassa ollaankin nähty monenlaista kehitystä viime vuosikymmenten aikana, ongelmat ovat yhä hyvin selkeät ja niiden selvittäminen on maan poliittiselle ja taloudelliselle johdolle todella vaikea tehtävä. Monet yritykset ovat lähteneet Venäjälle toivoa täynnä mutta ovat joutuneet toteamaan tilanteen toivottomaksi – usein viranomaiset lahjonut kilpailija ajaa tulokkaan niin ahtaalle, ettei periaatteessa hyvää bisnestä tekevälle firmalle jää tilaa.

Venäjälle sijoittamisessa piilee poliittinen riski

Venäjällä toimivien yritysten voittojen tiellä on yksi suuri riski – globaali politiikka. Venäjää vastaan on jo vuosia asetettu toimeen tiukkoja talouspakotteita. Vaikka maan johto haluaakin viestiä, että nämä pakotteet ovat aiheuttaneet hallaa lähinnä Venäjän naapurivaltiolle tehden kohdemaasta entistä vahvemman, totuus on että Venäjän talous, niin viennin kuin tuonninkin osalta, on ottanut osumaa tiukoista pakotteista ja kielloista. Venäjän pakotteet vaikuttavat paljon myös Suomen vientitalouteen – monet yritykset ovat joutuneet etsimään uusia kohdemaita bisnekselleen Venäjän porttien sulkeuduttua Ukrainan kriisin myötä.

Sen lisäksi, että maassa vallitsee syvä epävarmuus globaalien toimijoiden ja tahojen intressien takia, maassa kytee myös sisäinen epävarmuus. Vaikka Vladimir Putinin hallitus pitää tällä hetkellä vankassa otteessaan koko maata aina Vladivostokista Pietariin, tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Eniten Putinin kriitikoista on ollut otsikoissa Alexey Navalny, joka on järjestänyt näyttäviäkin tempauksia korruptionvastaisella kampanjoinnillaan. Navalny on artikkelin kirjoittamishetkellä istumassa 30 vuorokauden tuomiota laittoman mielenosoituksen järjestämisestä. Mies onkin kokenut nahoissaan moneen otteeseen, että Venäjällä hallintoa kritisoiviin henkilöihin suhtaudutaan hyvin kylmän raa’asti.

Venäjän edullinen työvoima tuo mukanaan mahdollisuuksia

Venäjän palkkataso on yhä todella alhainen, ja se tuo mukanaan mahdollisuuksia erityisesti sellaisille yrityksille, joiden alhaisen vaativuustason toimintoja ei vielä pystytä koneistamaan ja automatisoimaan tehokkaasti.

Venäjän keskipalkka oli vuonna 2016 385 euroa. Jännittävä fakta on, että Venäjän työvoima on nyt halvempaa kuin Kiinan. Myös eläkkeet on poljettu todella alas – venäläinen mummo saattaa joutua pärjäämään alle sadalla eurolla kuukaudessa. Ei olekaan ihme, että monella venäläisellä on viljelyskäytössä joka ikinen pienikin pläntti, joka omistuksista löytyy. Ruokaa viljelemällä rahat saadaan nipin napin riittämään siedettävään elämään.

Korruptio rehellisten yritysten menestyksen esteenä

Venäjän suurin ongelma lienee kuitenkin yhä korruptio. Korruptoituneita ovat pitkälti kaikki julkiset elimet – rahalla saa, oli kyseessä sitten miliisi, sairaalan henkilökunta tai oikeusistuimen tuomari. Vladimir Putin on julistanut kitkevänsä korruption Venäjältä ankaralla kädellä, mutta käytännössä asiat eivät ole muuttuneet – ne ovat jopa menneet hieman alamäkeen sitten toiveikkaiden 2000-luvun alun vuosien, jolloin Putin nähtiin liberaalina ja positiivisena johtajana Venäjälle. Venäjä nähtiin jopa hieman länteen kallistuvana, suurta talouskasvua tulevaisuudessa kokevana valtiona. Valitettavasti asiat eivät ole menneet aivan näin hienosti.

Yksi tunnetuimmista ja osuvasti Venäjän korruptiota kuvastavista asioista on yrityskaappaukset. Venäjällä kohdataan yhä tilanteita, joissa esimerkiksi suositun vuokratilan itselleen haluava henkilö on ostanut alueelliset hallitsijat ja päätöksentekijät puolellensa ja saa laillisesti kaapattua koko edeltäjän yrityksen tiloineen ja välineineen.

Venäjällä onkin syvälle pinttynyt korruption, lahjonnan ja rahan vallan kulttuuri, eikä siitä päästä todennäköisesti pitkään aikaan eroon. Onkin suositeltavaa miettiä tarkkaan, millaisiin yrityksiin Venäjällä aikoo sijoittaa. Inhorealismi on hyvä lähestymistapa itäisen naapurin markkinoille, vaikka se masentavalta kuulostaakin.