Budjettimatkailua

Lomalle pääsee myös pienemmällä budjetilla, kun näkee vähän enemmän vaivaa suunnittelussa. Matkakohteita verratessa kannattaa miettiä matkan kokonaishintaa, vähän kalliimmat lennot kauemmas, hintatasoltaan edullisempaan maahan voi tulla lopulta halvemmaksi. Lomalla ei kuitenkaan ole kiva pihistellä joka ikisessä jäätelössä, vaan jättää hiukan ekstra käyttörahaa.

Reissuun pääsee kukkaroystävällisesti lähinnä olemalla varauksen kanssa todella ajoissa tai sitten ihan viime tipassa. Kohteet, joihin tehdään paljon business-matkoja eivät juuri halpene lähtöpäivän lähestyessä, suurkaupungit ovat tyypillisesti paikkoja, joihin on turha odotella viimetipan alehintoja. Täysveriset turistikohteet taas tiputtavat matkahintojaan lähtöpäivän lähetessä ihan tuntuvasti. Jos hermo suinkin kestää, kannattaa varata myös jokerimajoitus, näissä kohteissa usein kalleimmat hotellit jäävät myymättä, joten tuurilla voit päätyä hostellihinnalla viiden tähden hotelliin.

Lentohintojen vertailu on oma taiteenlajinsa. Äärimmillään lentohinta laskee jopa silloin, jos käyttäjällä on halvempi kännykkä tai hitaampi netti käytössä, kannattaakin vaikka porukalla kokoontua eri tasoisilla laitteilla kytistämään samaa matkaa pöydän ääreen ja katsoa, kuka saa edullisimman tarjouksen. Tämä on eräänlaista tosielämän e-sporttia, jossa voi päätyä jänniin paikkoihin minibudjetilla.

 

Oma lukunsa on halpalentoyhtiöt, mainoksissa kissan kokoisilla kirjaimilla mainostetut minihinnat ovat lähes mahdottomia saavuttaa todellisessa varaushinnassa. Tai ainakin pitää osata väistää muutamat ansat. Jotta minihinta toteutuisi edes osittain, pitää matkustaa kevyesti, käsimatkatavarat usein todella mitataan. Käsimatkatavaroilla matkustaessa suurin harmi on pikkiriikkinen sallittu nestemäärä, tässä 50 ml sallitussa määrässä shampoot ja dödöt sekä muun nestemäisen kosmetiikan joutuu usein ostamaan kohteessa ja jättämään sinne.  Liput kannattaa ehdottomasti tulostaa itse etukäteen, maihinnousukortin tulostus maksaa palveluna enemmän kuin itse lento. Järjestelmä myös yrittää ripotella koko seurueen eri puolille lentokonetta ja tarjoaa lisämaksusta vierekkäisiä paikkoja. Ja varauksen joka käänteessä tuputetaan kuin huomaamatta joka näköistä vakuutusta ja vuokra-autoa. Kun nämä miinakentät on pelattu onnistuneesti läpi, voit todella päästä minihinnalla matkaan.

 

Melkein kaikissa maailman maissa pahimmat skoijarit vaanivat turisteja lentokentän liepeillä tarjoten ryöstöhintaisia kyytejä majapaikkaan. Netistä voi helposti selvittää etukäteen, mikä on käypä hinta lentokentältä hotellialueelle ja neuvotella kyyti korkeintaan tähän hintaan.

 

Taksien sijaan kannattaa tutkailla myös paikallisliikennettä, oikein reippaat matkailijat tarttuvat tähän vaihtoehtoon jo lentokentältä alkaen. Matkakohdetta näkee mukavasti myös junan ikkunasta ja junat ovatkin monessa maassa melkoisen halpoja ja laadukkaita, mihin suomalainen ei ole ihan tottunut kotimaassaan.

 

Hyvää ja edullista ruokaravintolaa valitessa kannattaa kävellä pari korttelia kauppakaduilta ja turistialueilta sivuun. Laadukkaassa ravintolassa on hälinää ja paljon paikallisia ateroimassa, monessa maassa on myös normaalia kysyä vieraista pöydistä, onko ruoka hyvää. Muutaman korttelin poikkeamisessa säästät selvää rahaa ja saat samalla aitoa, paikallisten suosimaa ruokaa ja juomaa.

 

Matkamuistoksi kannattaa joutavien koriste-esineiden sijaan ostaa jotakin käyttötuotteita, joita saa kotimaata edullisemmin. Tee, mausteet, terveystuotteet ja laadukkaat nahkaiset kengät ja laukut ovat paitsi matkamuistoja, myös kestävämpää säästöä, jos ne olisi kuitenkin ostanut Suomesta kalliimmalla ja niille on käyttöä.