Mitä markkinat odottavat Ranskan vaaleilta?

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 23.4. ja odotettavissa on, että vaaleista tulee kahden kärkinimen kisa: keskustaliberaali Macron vastaan oikeistopopulistien Marine Le Pen.

Le Pen on nostanut kannatustaan vaikeina, terrorismin tahrimina aikoina, ja monet hänen äänestäjistään ovat haastatteluissa todenneet ehdokkaan valinnan ykkössyyksi totaalisen turhautumisen ja kyllästymisen nykyiseen menoon. Entinen investointipankkiiri, keskustaliberaali Macron taas on maltillisempi vaihtoehto, ja häntä onkin kuvailtu sosiaaliliberaaliksi ehdokkaaksi. Hän on toiminut myös Ranskan sosialistisessa puolueessa. Macron kannattaa markkinoiden vapauttamista ja julkisen sektorin kaventamista, kun taas Le Pen haluaa sulkea ja rajoittaa markkinoita, kuvaillen vapaata kapitalismia esimerkiksi ”hallitsemattomasti vyöryväksi koskeksi”. Le Pen on suuri protektionismin puolestapuhuja.

Lieneekin sanomatta selvää, että oikeistopopulisti ei ole finanssialan ykkössuosikki Ranskan presidentiksi. Le Pen on myös mm. Pompidou-Giscardin lain uusimisen kannalla – kyseinen asetus kielsi Ranskan valtiolta velan ottamisen nollakorolla – Le Pen näkee, että tämä on ollut yksi päätekijä Ranskan velkaantumiskierteen aiheuttajana.

Konservatiivien ja vasemmiston ehdokkaat loppukirissä

Vasemmiston Jean-Luc Mélenchon ja konservatiivi François Fillon ovat ottaneet vahvan loppukirin, kun vaaleihin on aikaa enää päiviä. Tällä hetkellä tilanne on seuraava (L’Expressin ja BFMTV:n gallup):

  1. Macron 24,0 % (+0,0 %)
  2. Le Pen 21,5 % (-1,5 %)
  3. Fillon 20,0 % (+0,5 %)
  4. Melenchon 19,5 % (+1,5 %)

Suurinta kiriä ottaa Melenchon, jonka kannatus on noussut viime metreillä 1,5 prosenttiyksikköä. Koko ehdokasnelikko onkin reilun neljän prosenttiyksikön sisällä, ja ei ole liioiteltua sanoa, että mitä tahansa voi tapahtua vielä vaalipäivänä.

On hyvä pitää mielessä, että gallupin jälkeen Ranskaa järisytti jälleen yksi terrori-isku. Tämän iskun mahdolliset vaikutukset eivät siis näy tässä kyselyssä. Tähän asti yhteiskuntarauhaa horjuttaneet tapahtumat ovat sataneet eniten Marine Le Penin laariin.

Vasemmiston Melenchon ja oikeiston Le Pen ratsastavat eurokriittisyydellä

Eurokriittisyys on tällä hetkellä riistäytymässä valloilleen ympäri Eurooppaa – sen osoitti Brexit, ja seuraavaksi EU:sta saattaa alkaa tekemään pesäeroa Ranska – ainakin, jos eurokriittisen puolueen ehdokas voittaa vaalit.

Erityisen kiperä aihe on viime vuosina ollut maahanmuutto ja pakolaismassat, ja Ranska ei ole poikkeus: suurin osa eurokriittisiä ehdokkaita kannattavista äänestäjistä kertoo pääsyyksi sen, että pelkäävät hyvinvointiyhteiskunnan kärsivän hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena. Monet eurokriittiset, pitkään maassa asuneet maahanmuuttajataustaiset henkilötkin kokevat, että uudet tulokkaat eivät ole motivoituneita integroitumaan länsimaiseen sivistysvaltioon niin työnteon kuin ideologian puolesta.

Eurokriittisen ehdokkaan voitto aiheuttaisi ainakin hetkellistä markkinoiden laskua

Protektionismi ei ole perinteisesti kansainvälisten suuryhtiöiden lempiasia, eikä tämä tilanne ole poikkeus. Ranska on yksi Euroopan suurimmista markkinoista, ja protektionistiset säädökset saattaisivat tehdä maassa toimimisen vähemmän kannattavaksi usealle miljardiluokan yhtiölle. Esimerkiksi oikeistopopulisti Marine Le Penin voitto saattaisi aiheuttaa rajunkin dipin kurssikäyröihin – todennäköisesti ne palaisivat kuitenkin rekyylinä takaisin ylöspäin ajan myötä, mutta tuskin samoille tasoille, missä ne esimerkiksi nyt ovat. Brexitin kohdalla nähtiin, miten rajusti markkinat voivat reagoida poliittisiin tapahtumiin. Britannian pörsseistä katosi hetkessä miljardeittain arvoa, mutta esimerkiksi punta on kivunnut pikkuhiljaa takaisin ylöspäin, ellei lasketa kuvaan mukaan pääministeri Mayn käskyttämää yllättävää pikakomennusta vaaliuurnille, mikä viestii maan poliittisesta epävarmuudesta.

Monet spekuloivat Ranskan vaaleilla, mutta vain harva tietää mitä niiden suhteen tulee oikeasti käymään. Piensijoittajan on fiksuinta pitää pää kylmänä, ja olla reagoimatta markkinoiden paniikkeihin.