Miten Britannia EU-ero vaikuttaa pörsseihin?

Kun viime kesänä Britanniassa äänestettiin EU-erosta, pelko pörssin vaikutuksiin näyttäytyi hetkellisenä jännitysmomenttina kurssien laskulla. Nyt kun äänestyksestä on kulunut reilu vuosi, finanssipiireissä käydään pohdintoja edelleen, millainen kehityssuunta asialla muuhun Eurooppaan nähden on. Yksi maailman tärkeimmistä pörsseistä on kuitenkin edelleen Lontoo, eikä se ole juurikaan nähnyt muutoksia Brexit päätöksestä huolimatta. Koska muutosta ei ole vieläkään tapahtunut, on epätodennäköistä, että se se tapahtuisi eroneuvottelujenkaan aikana, vaikka lopputulos olisi millainen tahansa.Lontoon asema pörssiyhtiöiden suhteen vuosikertomuksien perusteella on vain kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana tarkasteltaessa keskikokoisten yhtiöiden lukuja. Tämä on kuitenkin vaikeasti tulkittava asia, sillä keskiverto vuosikertomuksen mitta on Britanniassa 135 sivua. Britannian sääntely vaatii huomattavasti muotoseikkoja ja se voitaneen tulkita byrokratialle. Jääkö siis substanssi varjoon näiden seikkojen taakse? Sijoittajien intressejä ne eivät tunnu palvelevan, että riittävä ymmärrys yhtiön luottokelpoisuudesta ja taloudellisista luvuista tulisi läpinäkyvästi esiin. On siis hyvin vaikea saada selkeää vastausta yhtiöiden todellisesta tilanteesta.

Tulevaisuus kuitenkin tuntuu olevan vielä epäselvä Britannian pörssissä, sillä epävarmuus tekijöitä on muitakin. Koska parlamenttivaaleissa ei saatu selkeästi voittajaa, joutuu Britannia hakemaan suuntaa uudelleen. Mikäli tilanne jatkuu pitkään, on se taloudelle haasteellinen yhtälö. Näin arvioivat ekonomistit. Markkinoilla punnan kurssi notkahti vaalitulosten tultua suhteessa dollariin. Tämä notkahdus oli parin prosentin luokkaa. Lontoon pörssin suuret yhtiöt eivät heilahtaneet punnan kurssin heikentymisestä, sillä he päinvastoin hyötyvät punnan heikommasta kurssista.

Kauppalehden artikkelissa Aktian pääekonomisti Heidi Schauman arvioi, että epävarmuus näkyy ainoastaan Briteissä, eikä se leviä sen laajemmin. Nordean ekonomisti Aki Kangasharjun mielipide aiheesta on samankaltainen, eikä hänkään näe isommalle alueelle leviävää negatiivista heilahtelua.

Ekonomistit pohtivat kuitenkin sitä seikkaa, että epävarmuus vie investointeja pois Britanniasta pitkällä aikavälillä. Britannian suunta tulevaisuudesta ei ole tullut vielä selkeästi esiin, vaikka Brexit-äänestyksestä on aikaa reilu vuosi. Lisäpotkua epävarmuuteen saatiin vaaleilla.

Britannian tulevaisuus riippunee, mihin suuntaan he haluavat Brexit-neuvotteluita viedä. Mikäli hallitus on heikko, saattaa Brexistä koitua kova, kun taas pehmeämpää linjaa saattaisi olla järkevämpi hakea, eikä jättää solmimatta EU:n kanssa uusia sopimuksia. Hallitukselta vaadittaisiin yhtä linjaa ja vankkaa sellaista, sillä muussa tilanteessa saattaa olla vaikeuksia solmia sopimuksia. Asiantuntijat arvioivat kuitenkin enemmän pehmeän Brexitin puolesta kuin kovan.

Tällä hetkellä Brittien linjaa on vaikea saada selville, mutta pörssikursseihin se ei ole vaikuttanut negatiivisesti. Ainakaan vielä.

Lähteet

www.kauppalehti.fi

www.taloussanomat.fi