Miten markkinat reagoivat Kiinan luottoluokituksen laskuun?

Luottoluokittaja Moody’s laski Kiinan luottoluokitusta yhtä astetta alemmas, luokasta Aa3 luokkaan A1. A1 tarkoittaa ylempää keskiluokkaa. Kiinan luottoluokitus ei ole laskettu lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Luottoluokituksen laskun myötä osakekurssit laskivat suuresti koko Aasiassa. Mutta vain aamupäivällä. Kurssit kohosivat aamupäivän laskun jälkeen, mutta tasaantuivat ennen kaupankäynnin sulkemisaikaa. Aamupäivän huoli ei näyttänyt pidemmältä murheelta markkinoilla.

Kiinan ongelmat ovat olleet markkinoiden tiedossa aiemmin, mutta Moody’sin tekemä virallinen luottoluokituksen lasku toi ne esiin virallisesti. Shanghai Composite-indeksi sekä Aasian ja Tyynenmeren MSCI-indeksi reagoivat laskuun uutisoinnin jälkeen puolen prosentin alamäellä. Markkinoiden reagointi uutiseen kuitenkin tasaantui päivän mittaan ja pörssi päätyi luottoluokituksen laskusta huolimatta lähes nollapäivään.

Shanghai Composite kiipesi 1,3 prosentin laskun kiinni ja päivän päätteeksi oli kuitenkin nousua 0,1 prosenttia. Hong Kogin Hang Send nousi saman verran. Kiinan valuutan Juanin kurssi heikkeni uutisoinnin jäljiltä. Valuutan kohdalla reaktio laimeni markkinoilla nopeasti. Myös raaka-ainemarkkinoilla saatiin alkuun reaktiona laskua. Rautamalmin hinta laski aluksi kuten muidenkin metallien, mutta myös näiden osalta päivän päätteeksi oli toivuttu.

Kauppalehden artikkelin mukaan Bloomberg arvioi, että nopea toipuminen johtui Kiinan omasta väliintulosta. ”Näyttäisi siltä, ettei Shanghai-indeksin haluta putoavan alle 3000 pisteen. Kun indeksi lähenee tätä tasoa, aletaan osakkeita ostamaan tasoitusmielessä”, sanoo Core-Pacific Yamaichi HK:n strategi Castor Pang.

Moody’s kertoi luottoluokituksen laskun syyn olevan Kiinan velkaantumisen kasvun. Moody’s arvioi myös, että Kiinan talouskasvu hidastuu tulevaisuudessa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut Kiinaa jo aiemmin, että velkakriisi saattaisi uhata talouden tasapainoa maailmanlaajuisesti finanssimaailmassa. Kiinan mielestä päätös ei ole oikea ja Kiina tyrmäsi asian välittömästi. Kiinan mielipide asiasta on, että Moody’s on yliarvioinut riskit ja käyttänyt epäsopivaa menetelmää talouden arvioinnissa Kiinan osalta.

Kiinan talous kasvaa kuitenkin keskivertovauhdilla, sitä voidaan arvioida jopa nopeaksikin. Kiinan velkaantuminen on heidän omasta mielestään kontrollissa. Se vähentää myös luottoriskejä Kiinan osalta. Näin kertoi Kiinan valtiovarainministeriö omassa lausunnossaan luottoluokituksen jälkeen. Valtiovarainministeriön mielestä luokituksen lasku ei ollut perusteltu ja Kiina on lähtenyt asioita myös jo korjaamaan, näin kertoi Mihisheng Securitiesin pääanalyytikko Wen Bin.

Lähteet:

http://yle.fi/uutiset/3-9630955

http://www.ksml.fi/talous/Kiina-tyrm%C3%A4%C3%A4-Moodysin-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6ksen-luottoluokituksen-laskusta-Yliarvioi-vaikeuksia/990888