Rahastosijoittaminen vs ETF sijoittaminen

Sijoittamisesta on tullut entistä ”mainstreamimpaa”, ja yhä useampi suomalainen laittaa osan palkastaan sivuun kuukausittain erilaisiin rahastoihin tai muihin sijoituskohteisiin perinteisen säästötilin (tai sukanvarren) sijaan. Tämä on yhteiskunnallisesti erittäin positiivinen asia, sillä näin raha pääsee kiertoon ja nostattamaan kansantalouden tilaa. Sijoittamisesta on  hyötyä myös yksilölle, sillä sijoitukset nousevat maltillisimpienkin ennusteiden mukaan keskimäärin 5 prosenttia vuodessa, mikä tarkoittaa sitä että korkoa korolle -efekti tekee piensijoittajastakin ennemmin tai myöhemmin miljonäärin.

Se, kuinka nopeasti omaisuus kasvaa seitsennumeroiseksi, on kiinni siitä millaisessa tilanteessa astuu sijoitusmarkkinoille ja millaisia sijoitusinstrumentteja valitsee. Perinteikkäin vaihtoehto on ostaa osakkeita, mutta osakkeita ostamalla et hajauta riskejäsi tarpeeksi tehokkaasti, ellet osta kerralla 10-15 osaketta. Kun ostat rahastoja, teet samalla hajautuksen kymmeniin tai jopa satoihin yrityksiin, mikä tarkoittaa huomattavasti varmempaa ja tasaisempaa arvonnousua. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että myös rahastosijoitusten arvo voi laskea, ja varmasti laskeekin ainakin hetkellisesti. Pitkällä juoksulla sijoittaja jää kuitenkin aina voitolle, ellei maailmanlopun skenaarioita oteta huomioon.

Mitä riskejä sijoittamisessa on?

Kuten missä tahansa muussakin rahaan liittyvässä toimessa, myös kaikissa sijoittamisen muodoissa on riski, että häviät joko osan sijoituksestasi tai pahimmassa tapauksessa koko omaisuutesi. Riskejä voi kuitenkin hajauttaa sijoittamalla useampaan sijoituskohteeseen, sekä tasaisin väliajoin sen sijaan, että sijoitat koko potin kerralla.

Rahastosijoittaminen kuukausisäästämisen muodossa hoitaa sekä yhtiöiden lukumäärään, että ajalliseen hajautukseen liittyvät riskinhallintatoimet. Tämän takia rahastosijoittaminen onkin noussut yhdeksi suosituimmista sijoittamismuodoista hyvin nopeasti, ja siitä kirjoitetaan paljon myös erilaisissa talousalan julkaisuissa, kuten Kauppalehdessä tai Arvopaperissa.

Mitä ETF-sijoittaminen tarkoittaa?

ETF-sijoittaminen tarkoittaa pähkinänkuoressa sitä, että ostat pörssinoteerattua rahastoa. Pörssinoteerattu rahasto on sellainen rahasto, joka on listautunut pörssiin samalla tavalla kuin ns. ”normaalitkin” yhtiöt. ETF-sijoittamisen hyvä puoli on se, että saat yhdellä ostoksella laajan hajautuksen rahaston sijoitustarkoituksista riippuen.

ETF-rahastoja on monenlaisia: jotkut rahastot ostavat esimerkiksi tietyn maantieteellisen alueen osakkeita (esim. maanosat, maat) kun taas toiset sijoittavat tietynlaisille markkinoille (esim. IT-alan yhtiöt, öljy-yhtiöt, ruokayhtiöt yms.). ETF-rahastoja ostamalla voitkin sijoittaa helposti kokonaisuudessaan esimerkiksi sellaiselle alalle, jonka ennustat nousevan lähitulevaisuudessa.

Mitä eroa ETF-rahastolla ja normaalilla rahastolla on?

ETF-rahaston ja ns. normaalin rahaston suurin ero on se, että normaalia rahastoa ei voi ostaa samalla tavalla pörssistä kuin ETF-rahastoa. Normaaleilla rahastoilla on yleensä myös hieman ETF-rahastoja suuremmat kulut, erityisesti jos ostat kivijalkapankkien tarjoamia kalliimpia rahastoja.

Käytännössä ETF-rahastojen ja normaalien rahastojen toimintaperiaatteet ovat samat: ne ostavat useita yhtiöitä ja tarjoavat piensijoittajalle loistavan työkalun sijoitusten hajauttamiseen.

Miten voin säästää rahastoihin?

Rahastoihin voi säästää monenlaisten sijoituspalveluiden tai pankkien kautta. Voit tiedustella sijoitusmahdollisuuksia esimerkiksi kivijalkapankkisi asiakaspalvelusta tai verkkosivuilta, tai tarkastella esimerkiksi edullisen Nordnet-pankin tarjontaa. Nordnet on suosittu piensijoittajien keskuudessa, sillä sen kulut ovat miltei kautta linjan halvimmat koko markkinoilla. Myös Nordean sijoituspalvelut ovat nostaneet päätään ja laskeneet kulujaan piensijoittajat mielessään, ja se onkin haalinut paljon asiakkaita lyhyen ajan sisällä.

Rahastosäästäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että talletat joka kuukausi rahaa rahastoon – ei sen kummempaa. Esimerkiksi Nordnetissä tämä onnistuu helposti niin, että talletat rahaa sijoitustilillesi ja käytät kuukausisäästötoimintoa – tämän myötä palvelu ostaa automaattisesti puolestasi haluamiasi rahastoja kerran kuukaudessa. Tämä onkin loistava tapa sijoittaa sekä ajallinen, että yhtiökohtainen hajautus mielessä.