Taloudelliset ongelmat ja kulutusluotot

Viime aikoina Hesari ja muut mediat ovat kirjoittaneet taloudellisista ongelmita paljon. Ovatko kulutusluotot niiden syy vai seuraus?

Välillä eri tilanteista riippuen saattaa jokaiselle meille tulla elämän tielle taloudellisia ongelmia ja suurin osa meistä kokee olevansa taloudellisissa ongelmissa ainakin kerran elämässään. Tämänlaiseen tilanteeseen saattaa vaikuttaa monet eri tekijät, jotka voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia. Taloudellisia ongelmia saattaa aiheuttaa esimerkiksi sairastuminen, työpaikan menettäminen tai avioero. Nämä kaikki ovat hyvin yksilöllisiä syitä ja riippuu jokaisen tilanteesta miten nämä vaikuttavat elämään. Taloudelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole mukava yllätys kenellekään ja niiden takia on yleensä tehtävä isojakin uhrauksia ja säästöjä. Pahimmissa tapauksissa taloudellinen ahdinko jopa pakottaa talon myymiseen, jotta rahaa saa riittävästi seuraaville kuukausille.

Ovatko kulutusluotot ja pikavipit aiheuttaneet suomessa lisää taloudellisia ongelmia vai ovatko niiden käyttäminen vain seurasta jo olemassa olevista ongelmista? EasyFinancen selvityksen mukaan, hinnat ovat edelleen varsin korkealla.

Suomessa kuitenkin taloudellisten ongelmien yllättäessä on toimiva sosiaalihuolto, joka tapauksesta riippuen auttaa maksujen yllättäessä. Työpaikan menetettyä esimerkiksi ammattijärjestöihin kuuluvat saavat rahallisen turvan tätä kautta. Tämän takia ammattiliittoon liittyminen on aina viisasta, nimittäin usein ammattiliiton maksana turva on huomattavasti suurempi kuin valtion maksama. Valtion maksaman tuen määrä riippuu aina monesta eri tekijästä, kuten perheen koosta ja laskujen suuruuksista.

Talousvaikeuksia on kuitenkin montaa eri tyyppiä ja jotkut aiheutuvat yllättäen eri tilanteiden seurauksina kun taas toiset ovat kestäneet läpi elämän sukupolvelta toiselle. Usein talousongelmista selvitään ja menetetyn työpaikan tilalle löydetään uusi nopeasti. Näin ei kuitenkaan aina käy ja erinäisistä syistä talousvaikeuksista ei päästäkään yli, syynä voi olla esimerkiksi sairaus, jonka jälkeen täytyy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. On myös tutkittu, että pitenevät talousvaikeudet usein perityytyvät sukupolvelta toiselle. Sanotaan, että kun lapset kärsivät koko elämänsä rahavaikeuksista, on heidän vaikeampaa saada hankittua työtä aikuisena.

Miten sitten selviytyä talousvaikeuksista?

Taloudellisista vaikeuksista on mahdollista päästä pois, kuten kaikista muistakin hankaluuksista. Työpaikan tai yrityksen menettämien saattaa tuntua maailman lopulta, mutta isommin katsottuna se ei sitä kuitenkaan ole ja usein se saattaa jopa antaa uusia mahdollisuuksia elämälle. Alempaan elintasoon sopeutumien saattaa olla vaikeaa, kun jopa paikassa kannustetaan jatkuvaan kuluttamiseen ja velkaantumiseen. Tähän kuitenkin on suhtauduttava kriittisesti ja mieluummin ajateltava, mitä oikeastaan tarvitsee ollakseen onnellinen. Usein pienempään asuntoon muuttamien tuntuu erittäin vaikealta, mutta loppujen lopuksi se on saattanut olla helpottavin ratkaisu elämässä. Turhan rahasta stressaamisen sijaan kannattaa ottaa hetki itselleen ja miettiä kuinka paljon tilaa oikeasti tarvitsee asuakseen hyvin tai tarvitseeko joka viikko oikeasti ostaa mitään uutta? Usein tämä saattaa myös auttaa ymmärtämään oikeat ongelmat ja oppimaan vaikeuksien kautta. Vanhan työpaikan menetettyä voi aina katsoa uutta tai jopa kouluttautua uuteen ammattiin.

Toinen tunne mikä talousvaikeuksien iskettyä on häpeä. Usein tunnetaan niin suurta syyllisyyttä, mitättömyyttä, huonommuutta tai kelpaamattomuutta, että ammattiavun hakeminen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Tällöin ammattiavun hakemien on suositeltavaa, ammattiavussa sinua autetaan hallitsemaan uutta tilannetta rahallisesti ja vielä tärkeämpänä, opetetaan ymmärtämään, että talousvaikeuksissa ei ole mitään hävettävää.